Tere lugupeetud sõbrad,

tahame alustada blogipostituse sarjaga, mis kannab nime “Midagi Tervislikku kogu perele”
Soovime siin kirjeldada erinevaid tervislikke taimi, mida soovitame ka kodus kasvatada ja suhu pista.

Alustame Rukkilillest, kuna homme on Eesti Iseseisvuspäev, rukkilill on ka Eesti rahvuslill ning ka meie ettevõtte nimega seotud.

Rukkilill on ühe-aastane korvõieline rohttaim. Kasvab loodulikult heinamaadel ja kraaviservadel. Seoses herbitsiidide rohke kasutamisega põllumajanduses on kahjuks Rukkilille arvukus Eestis oluliselt vähenenud. Rukkilill kasvab olenevalt sordist 30 – 90cm kõrguseks. Kõrgemate sortide jalamile tuleks istutada madalamaid taimi, kuna Rukkilill on õisdekoratiivne taim ning küllalt kõrge varte osa võib terviklikus pildis jätta tühja augu mulje.
Rukman soovitab: Rukkilill loob ilupeenras väga toreda kontrasti erk-kollase saialillega. Kuid sobib väga hästi jagama istutusala ka punaste Magunatega, Ahtalehise peiulillega, valge karikakraga, sarvkannikestega jne.
Kasvata rukkilille dekoratiivsuse andmiseks ka köögiviljapeenral.

“Rukkilill toob sinu koduaeda maalähedust ja palju rõõmu!”

Tuntud ka ravimtaimena!
Rukkilille äärisõite leotist kasutatakse uriinierituse soodustamiseks ja silmakompressideks. Kasutatakse palju erinevates kreemides ja nahahooldusvahendites.
Rahvameditsiinis kasutatakse õite viina- või veeleotist köha ja palavikuvastase vahendina.

Kuidas kasvatada?
Külvame seemned otse kasvukohale varakevadel või hilissügisel. Kuival kevadel hilistest külvidest tärganud taimedel õitsemine väheneb. Harvendame 15cm vahekaugusele. Ei talu ümberistutamist. Rukkilill eelistab päikselist ja niiskemat kasvukohta. Kõrgemad sordid soovitame toestada või istutada toetavate naabrite vahele kuna kipuvad kergesti tuule ja vihmaga lamanduma. Taimi tuleb regulaarselt närpida. Külvab end ise.
Õitseb juunist kuni septembri lõpuni.

Kasuta toiduks!
Rukman soovitab kasutada rukkilille eelkõige erinevates teesegudes. Kuid kindlasti on rukkilill tõeliselt dekoratiivne erinevates toitudes. Raputa õisi omleti sisse või kasuta erinevates salatites. Väga hästi sobib mõnda apelsiini salatisse – annab salatile toreda värvuslahenduse.

Rukkilill sisaldab rohkesti C-vitamiini.

Kuidas säilitada?
Suvel korjatud õied kuivatada või panna ühekihiliselt sügavkülma.

Loodame, et saite rukkilillest inspiratsiooni ning kutsute Rukmani aedniku appi rajama istutusala kuhu leiab koha Eesti rahvuslill – rukkilill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *