Märtsis on Eestimaa ilmad väga heitlikud. Kõik me ootame kannatamatult kevadet. Aga siis… tuleb jälle lumi maha. Aga on ju ka ilusamaid päiksepaistelisi ilmasid, millal on väga mõnus värske õhuga nokitseda ühtteist oma koduaias.
Püüame siia koondada tegevused, millega soovitame märtsi kuu jooksul ühele poole saada.

Eelkõige viitab Märtsi kuu kevade saabumisele. See on viimane aeg kus võtta vastu otsused, mida soovitakse suvel oma aias ära teha? Millised taimi soovitakse aias näha? Võibolla on soov rajada uus terass, köögiviljapeenar või on tekkinud vajadus mõnele aiateele vms. On aeg otsutada kas vajatakse abi mõne aiatöö tegemisel. Sest juuni kuul otsustades on võibolla abilistel käed-jalad tööd täis ja tööde järjekord ulatub sügisesse.

Hea aeg on ka lõigata viljapuid. Alustaksime Õunapuudest ja seejärel ploomipuud ja kirsipuud. Alustage vanematest puudest, sest nooremad puud kannatavad hilinenud lõikamisi paremini välja.

Milleks üldse lõigatakse puid? Puid lõigatakse erinevatel põhjustel. Põhjuseks võib olla näiteks puu tervise parandamine, viljapuu saagikuse parandamine, võra kujundamine jne.
Kõigepealt tuleks hinnata lõigatava puu seisukorda. Millised on talvekahjud? Mingil põhjusel murdunud oksade raviks tuleb ehk appi võtta pookevaha või haavapeits.
Viljapuid oleks hea lõigata alates nullilähedase õhutemperatuuri saabumisest kuni pungade puhkemiseni. Tugevad miinuskraadid lõikamiseks ei sobi, kuna puule võivad tekkida raskesti paranevad haavad. Samas ei tohiks lõikamisega ka väga hiljaks jääda, sest kevadine mahlavool puudel on üsna tugev ning lõikehaavad kurnavad puid tugevasti.
Märtsi kuus võid lõigata ka näiteks kuusehekki või kujundada teisi okaspuid, siis ei ole vaja suvel teiste tegemiste kõrvalt vajalikku aega otsida.
Puude lõikamisest saate abi internetist ja ka vastavatest raamatutest kuid kui ei ole tahtmist ise sellega tegeleda siis kirjutage sellest meile ja me tuleme appi.

Soovitame paigaldada viljapuudele liimivööd. Need ei lase putukatel ronida teie õunapuu otsa kahjustama teie vilju. Paigaldage liimivöö umbes 50 – 80 cm kõrgusele maapinnast.

Paljud kahjurid talvituvad teie peenramaa all mullas. Kevadel hakkavad maa soojenedes nad seal ärkama ning koheselt hakkavad nad otsima kust saaks süüa. Soovitame maa soojenedes peenramaa kaevata ja kobestada. Kevadine mulla läbikaevamine ja sügavam kobestamine häirib putukate ärkamist. See aitab hoida teie lilled, köögiviljad jne. kahjuritest puhtamana.

Märtsis on ka taimede ettekasvatamise tipphooaeg.
Tehke oma vajadustest lähtuvalt plaan. Milliseid köögivilju soovite sügisel suhu pista? Või milliseid imelisi õisi soovite suvel näha end rõõmustamas?
Vastavalt sellele tuleb muretseda seemned ning alustada taimede ettekasvatamisega. Pange tähele, et kõik taimed ei vaja ettekasvatamist. Väga paljude taimede seemned võib külvata öökülmade möödudes otse kasvukohale.

Ilusat Märtsikuud soovib Rukmani meeskond. Soovime, et saaksite nautida imelisi vaateid oma aias ja jälgida kevadekuulutajate tegemisi.

Loodame, et leidsite inspiratsiooni ja kasulikke nõuandeid sellest jutust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *