Suurepärased aiad ei nõua suurt rahakotti, küll aga suurt leidlikkust ja loovust. Siit saad mõned ideed kuidas lisada wow efekti oma haljastuses.

Haara oma lemmik värvipott

Kasuta oma lemmikvärvi uste, aia tarade, pottide, aiamööbli ja isegi väikese surnud puu värvimiseks. Eriti väikestes aedades, värvides mitu asja sama värvi annab aiale põnevust ja sobivust. Sellisel juhul on isegi kõige sügavamal talvel sinu aed värviline ja huvitav.

Värvid mida aias kasutada on magenta, sinakasroheline, tumepunane, kevade- või laimiroheline, sügav päikese kollane või telliskivi punane. Peaaegu, et igasugune kvaliteetne õlivärv või lateksvärv sobib suurepäraselt, olgu see siis ämbris või spray pudelis. Peaasi on see, et see oleks välitöödeks sobiv värv. Ja kui värvid metalli siis veendu, et värv oleks roostekindel.

Kasuta kangast

Natuke kangast võib teha imet. Tükk õmmeldud laudlina sinu aialaual või isegi vanal kaardilaual võib osutuda väga kutsuvaks einestamise kohaks. Paar patja omakorda võivad muuta vana pingi mõnusaks rahupaigaks sinu aias. Samas üks või paar toolipatja võivad taaselustada väsinud aiamööbli.

Liiga paljud inimesed arvavad, et kangas ei sobi välitingimustesse, kuid see pole nii. Otsi odavat kangast odavate hindadega kauplustest, taaskasutuskeskustest või kaalu ise riide taaskasutamist. Sa võid jätta need välja vihma kätte, siis päike kuivatab need jälle ära. Nad kestavad siis aasta või kaks, kuid siis oledki vaba oma aiale jälle uut ilmet andma.

Teine alternatiiv on investeerida heasse, tugevasse, välitingimustes vastupidavasse kangasse, mida müüakse enamus kangapoodides. Need kangad ei pleeki ega hakka hallitama ning peavad sinu aias vastu aastaid.

Korja lahedaid asju

Mitte miski ei anna aiale rohkem iseloomu kui erinevad kollektsioonid.

Olgu nendeks siis linnupuurid, vanakooli aiatööriistad, kastekannud, korvid, linnumajad, ronitaimede võrendid või isegi vanad spordivahendid. Need kõik esemed, mida võid leida näiteks laatadelt või antiigi poodidest, näevad välja lahedad vaatamata ilmale. Mis kõige parem, need ei vaja kastmist ega väetamist – tõeline väärtus hõivatud aednikule.

Mõned reeglid siiski kehtivad. Selleks, et vältida kaootilist ja segadust tekitavat ilmet, hoia oma kollektsioonis ühte joont. Näiteks on kõikidel esemetel roostes või oksüdeerunud pind. Või on kõik linnumajad. Või on kõik esemed valmistatud naturaalsest murenenud puidust.

Kogu kollektsioone rühmade kaupa ja aseta need aeda samamoodi nagu teeksid seda oma majas sees. Näiteks vanad käsitööriistad näeksid tohutult lahedad välja riputatuna naelte otsa sinu garaaži seinal. Või on sul kogu vanadest kastekannudest. Need näeksid kihvtid välja vanale pingile ritta panduna või siis riputatuna üksteise kõrvale privaatsust andval aiaribal.

Erinevaid kollektsioone on küll lõbus kasutada, kuid sellega ei tohiks liiale minna. Aias peaks siiski olema rohkem taimi kui esemeid. Seega hoia ennast tagasi ja kasuta kollektsioone oma aias mõõdukalt.

Valmista majaesine peenar

Ohverda üks nädalavahetus ja kaeva valmis üks imeline peenar oma maja ette. Majaesine peenar mitte ainut ei kaunista sinu kodu vaid tõstab ka selle väärtust. Majaesised peenrad on pilku püüdvad ning täiustavad. Välismaal nimetavad kinnisvara agendid neid “kaebuste vähendajateks.”

Valmistage peenar piisavalt suur, et sel oleks efekti. Tagumine külg, mis asub maja pool, tasub täita põõsastega ning ettepoole on soovitav istutada paar pikemat õitsvat püsikut.

Kasuta lillepotte

Taimedele mõeldud potid lahendavad ära väga paljud probleemid. Nad täidavad tühja nurga sinu aias. Nad lisavad värvi ja rohelust ukse ette. Nad kaunistavad varikatuse aluseid ja terrasse.

Kui sa ostad korraga palju potte siis võib see muutuda väga kulukaks. Samas kui investeerid iga aasta näiteks ühte potti siis on see kõigile jõukohane. Kui sul on oskusi ja materjale võid potte valmistada muidugi ka ise. Soovitame siinkohal kasutada ka näiteks vanu katlaid, millele näiteks puidust raam ümber teha või miks mitte see lihtsalt üle värvida.

Kui potte soetad siis keskendu sellele, et nad sobituksid üksteisega, et nad oleksid valmistatud samast materjalist või, et neil oleks mõni muu ühine omadus. Kui sul on kogumikus erinevad potid, siis lihtsalt värvi nad ühte värvi (on oluline valida õige värv, eriti kui tegemist on savipottidega).

Sa võid muuta oma pottide kogu veelgi pilkupüüdvamaks kui lisad nende keskele mõne väikese aksessuaari. Näiteks mõne väikese skulptuuri või kuju või miks mitte mõne erilise kivi.

Ole loov taaskasutatavate objektidega

Olgu need ülejäägid kodu renoveerimisest, jäätmete sorteerimisest või lihtsalt ehituse jäänused ja muud nipet-näpet asjad. Ära viska neid minema – otsi asjadele uus kasutus. Need lisavad sinu aiale iseloomu.

Veel mõtteid:

  • Riputa aeda üles peegel. See lisab aeda sära ning valgust ning võib peegeldada ilusat vaadet. Ainult vaata, et see oleks paigutatud või riputatud turvalisse kohta.
  • Pane vanad uksed hingedega kokku, et teha väliekraan. See on hea viis varjata näiteks prügikonteinereid või kompostihunnikut.
  • Jõuetule toolile võib anda uue elu lillevõrena. Aseta see otse peenrasse ning istuta sinna kasvama viinapuu.
  • Vana murenenud puit näeb aias suurepärane välja. Murenenud saematerjal, mis on päästetud prügimäelt või ehitusobjektilt, sobib suurepäraselt pingi ehituseks või istutuslauaks ning paistab nagu ta oleks alati olnud sinu aias.
  • Teiseringi kummut, eriti mis on lõhenenud ja tal on kooruv värv, tundub aias väga kodune. Aseta see seinaäärde ning kasuta seda istutuspingina. Sahtlitesse saab teha imeilusaid “peenraid.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *