Seekord tahame rääkida väga ilusast lillest ja vaata, et ühest tervislikumast ravimtaimest maailmas – see on Harilik saialill (Calendula officinalis)
Saialille peeti ammustel aegadel truuduse ja sümpaatia sümboliks. Need sümboliseerisid meelde jäänud õnnelikke hetki. Saialille peetakse ka ilmaennustajaks – kui õied on suvehommikul kella seitsme ajal veel kinni, hakkab sellel päeval vihma sadama.

Saialill on kohustuslik maakodu ja dekoratiivse köögiviljaaia taim. Väga ilus ning lisaks väga kasulik sinule ja sinu perele. Ta on ka hea lõikelill – vaasis säilib ilusana terve nädala tuues väga toredat värvi teile tuppa.
Olenevalt sordist kasvab saialill 20-60cm kõrguseks.
Rukman soovitab: kasvatada saialille tarbeaias köögiviljade vahel – aitab hoida kahjurid köögiviljadest eemal. Lill meelitab putukad oma imelistele kollastele õitele ning putukad jätavad köögivilja rahule.

Kuidas kasvatada:
Külvata võib saialille otse kasvukohale mai kuus. Seemned idanevad 10-14 päevaga 20 kraadi juures. Külvamisest õitsemiseni kulub umbes 6 nädalat. Taimede vahekaugus võiks olla 20-30 cm. Õitseb juunist kuni esimeste külmadeni välja. Saialill on vähenõudlik, kuid kasvab kõige paremini niiskemal ja rammusal mullal. Kasvukohale soovib saialill palju päikest. Saialille ei soovita kasvatada koos väga aeglaste kasvuliste taimedega – kipub laiutama.
Sobib hästi rukkilillega, türgi-mustköömen, mets-kassinaerisega, peiulillede ja daaliatega.

Rukman soovitab: Et hoida sailille õis ja lehed ilusana soovitame taime regulaarselt närpida. Iga õisik püsib 2-3 päeva. Korjata päikselise ilmaga pärast hommikukaste kuivamist kella 10 ja 13 vahel. Siis on eeterlike õlide sisaldus kõige suurem. Korjame õisikud koos kuni 3cm varrega.

Tuntud ravimtaim: Saialille lehed, juured ja õisikud on tugeva põletikuvastase toimega. Saialill pärsib viiruste levikut. Soovitatakse kehvaveresuse, kiiritushaiguste ning pahaloomuliste kasvajate raviks.
Saialillest tehakse teed, tinktuuri, salvi, kreeme ja palju muud. Tinktuuri kasutatakse herpese, vistrike, haavandite ja paistetuste raviks.
Tinktuuri valmistatamiseks valada ühele kaaluosale kuivatatud õisikutele kümme kaaluosa viina ning hoida pudelit mõned päevad toatemperatuuril pimedas. Sisse võetakse 50 tilka korraga 2-3 korda päevas tilgutades vette.
NB! Võib olla vastunäidistatud raseduse ajal.

Rukman soovitab:eelkõige juua saialille teed, et pärssida viiruste levikut. Ühtlasi soovitame kasutada toidulaual. Kasutage erinevates salatites.

Kuidas säilitada: Saialille lehed ja õisikud säilivad kuivatatult kuni 2 aastat. Kuivatage ühekihiliselt.

Loodame, et leidsite sellest jutust inspiratsiooni ning hakkate peagi kasutama saialille oma söögilaual, et muuta enda ja oma perekonna elu tervislikumaks ja ilusamaks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *